Provsti sætter retningen for større bæredygtighed i anlægsprojekter
Bæredygtighed er endnu langtfra en selvfølge, når man indgår aftaler med diverse leverandører og dygtige fagfolk i forbindelse med bygge- og renoveringsprojekter. Det gør det ekstra vigtigt at stille tydelige krav til ansvarlighed og bæredygtighed.
Op mod 75 % af provstiets samlede CO2-udledning stammer fra sognenes energiforbrug, renovering og daglige bygningsdrift. En tredjedel af det er CO2-udledning fra anskaffelser, hvor produkter og materialer til byggeprojekter fylder størstedelen.
I Bispebjerg-Brønshøj Provsti har de opstillet en række bæredygtighedskrav, som skal bruges, når de vurderer ansøgninger om anlægsmidler. Med vejledningen understøtter de det vigtige arbejde med at sikre større bæredygtighed i anlægs- og vedligeholdelsesopgaver.
Vejledningen består af et bilag med bæredygtighedskrav, som er obligatoriske for projekter, der finansieres med
anlægsmidler eller 5 %-midler. Dertil er udarbejdet et sæt fagark til at understøtte arbejdet med bæredygtighed i de mindre vedligeholdelsesopgaver.
materialerne
Med provstiets bæredygtighedsmål tager vi ansvar for at vurdere projekterne på både den økonomiske, den miljømæssige og den sociale ansvarlighed.
Vejledningen er udarbejdet ud fra tre principper for bæredygtighed:
- Klimapåvirkning: Byggeriets CO2-udledning og miljøpåvirkning
- Cirkulært byggeri og materialer: Ansvarligt forbrug af ressourcer med vægt på genanvendelse og minimering af affald
- Sociale minimumsforhold: Respekt for de mennesker, der indgår i byggeriets værdikæde
Vejledningen er udviklet i samarbejde med det rådgivende ingeniørfirma Ekolab, som er specialiseret i bæredygtighedsprocesser, sundt indeklima og energioptimering.