Fortsæt til hovedindholdet

Kirkens energiforbrug

Stil skarpt på
Om energikilder, opvarmning og optimering

Vi bruger energi hele tiden. Vores bygninger, vores telefoner og meget af det, vi betragter som basale fornødenheder, gør det. Og derfor er det værd at stille skarpt på, hvordan vi reducerer vores forbrug. Til gavn for klima og pengepung. 

Ofte er der nemlig både væsentlige klimamæssige og økonomiske fordele i at energioptimere og måske skifte til en ny varmekilde. 

Dyk ned i emnet og mulighederne her og få god energi.   

FOKUS

Udskiftning af varmekilde

Udskiftning af de fossile varmekilder olie- og gasfyr er et af de absolut vigtigste skridt i at sænke folkekirkens CO2 udledning, og kan samtidig ofte give en stor økonomisk besparelse.

PROCES

Energigennemgang

En gennemgang af energiforbruget i sognets eller provstiets bygninger kan give et overblik over relevante tiltag til at spare på energien - til fordel for både økonomi og klima. 

CASE

Solceller i Taastrup

Kan æstetik og vedvarende energianlæg gå hånd i hånd? Sagtens. Især med denne løsning, hvor solpanelerne er indbygget i selve tagpladerne. Læs mere her. 

CASE

Helsingør: Stil skarpt på de største gevinster

Stiftsudvalgets grønne udvalg i Helsingør Stift har gennemført en energiscreening af bygninger i hele stiftet for at gøre det tydeligt, hvilke opgaver der ligger først for at reducere CO2-udledningen. 

WEBINAR

Se eller gense "Spar på energien i kirken"

Over 400 var tilmeldt onlinemødet med Poul Klenz Larsen og Keld Balmer Hansen under overskriften "Spar på energien i kirken". Se optagelsen af mødet og hent Pouls slides fra præsentationen.  

VEJLEDNING

Gode råd til at spare på energiregningen

Vi har bedt varme-, energi- og klimakonsulent Poul Klenz Larsen give sine bedste råd til at spare på energien i kirkens bygninger. 

CASE

Odder Provsti: Nogle gange gør småbitte greb forskellen

Odder Provsti har i 2011, 2017 og 2023 fået udarbejdet energirapporter for alle provstiets kirker, sognegårde, graverbygninger og lignende. Det har hjulpet dem til at skære hele 65 % af CO2-udledningen på energiforbruget i bygningerne.

CASE

Energirenovering i Aalborg-provstier

Tre Aalborg-provstier gik i 2019 sammen om omfattende energiindsats. Målrettet investering og nye indkøbsmåder sparede kirkekassen for kroner og miljøet for unødvendig CO2-udledning.

CASE

Bogense har haft slukket i et år

Vi har ringet til provsten for at blive klogere på, hvordan det er gået, siden de i efteråret 2022 slukkede for grundvarmen og installerede affugtere i provstiets kirker.  

CASE

Bogense slukker for varmen

Læs om, hvordan Bogense Provsti er nået frem til at slukke for grundvarmen i provstiets kirker. 

CASE

Gl. Vor Frue Kirke sparede over 70.000 kroner på den årlige varmeregning

”Det vigtigste, vi gjorde, var at skifte fra elektrisk opvarmning til fjernvarme”. Sådan siger Ole Højlund, der er bygningsansvarlig i Roskilde Domsogn, til Kirke.dk. Læs hele artiklen her (åbner i ny fane).

VEJLEDNING

5 gode råd til kirkens belysning

I denne artikel på kirke.dk fortæller Carsten Vejborg fra EnergiTjenesten om muligheden for at hente besparelser på belysningen (åbner i ny fane). 

VEJLEDNING

Den rigtige luftfugtighed kan spare formuer

Luftfugtighed og opvarmning er afgørende faktorer, ikke mindst for indeklimaet og kirkens inventar. Læs mere om emnet inklusive 5 gode råd til at få styr på fugten (Kirke.dk - åbner i ny fane)

VEJLEDNING

Opvarmning i landsbykirker

Netværket Grøn Kirke har samlet en række gode råd til at få styr på luftfugtighed og opvarmning i landsbykirker, som ikke er i brug så ofte.