Energigennemgang
En energigennemgang (eller energiscreening) af sognets eller provstiets bygninger kan give et overblik over relevante tiltag til at spare på energien - til fordel for både økonomi og klima.
Mange sogne og provstier har opnået rigtig positive resultater på baggrund af energigennemgange af sognet/provstiets bygninger. I Odder Provsti har de f.eks. fra 2011 til 2023 skåret hele 65 % af CO2-udledningen, samtidig med at de har sparet penge på energiregningen.
Cases
Odder Provsti har via 3 energigennemgange siden 2011 fået stillet skarpt på muligheder for optimering og besparelser. Den seneste rapport viser, at provstiet siden 2011 har reduceret CO2-udledningen fra energiforbruget i kirkerne og de øvrige bygninger til opvarmning, lys og andet med 65 %, samtidig med at de har sparet penge på energiregningen.
energikonsulent
Folkekirkens varme-, energi- og klimakonsulent kan hjælpe med at foretage en energigennemgang. Derudover er der mange andre energikonsulenter, der kan tilbyde at foretage en energigennemgang. Det er vigtigt, at der vælges en autoriseret, uvildig energikonsulent.
Derudover er det en fordel at vælge en energikonsulent, som har viden og erfaringer med folkekirkens bygninger og de særlige vilkår og udfordringer, der er gældende. Her kan I f.eks. bede energikonsulenten om referencer eller spørge andre sogne/provstier om deres erfaringer.
Energistyrelsen har en liste over alle autoriserede energikonsulenter her
Økonomi
For mindre bygninger er der fastsat en en øvre grænse for prisen på en energimærkning. Den øvre grænse ligger på 5000-8500 kr. for en enkelt bygning, bl.a. afhængig af størrelsen. De aktuelle grænser kan findes hos Energistyrelsen her.
Der kan oftest opnås en god besparelse, hvis energigennemgange af flere bygninger udbydes i en større opgave, f.eks. for alle bygningerne i et provsti.
gode råd
I Odder Provsti har de gode erfaringer med at få foretaget energigennemgange af provstiets bygninger. Bliv klogere på Odder Provstis erfaringer i denne artikel, som blandt andet kommer ind på følgende 5 gode råd:
- Skab motivation med inddragelse og en god fælles fortælling om, hvorfor I arbejder med energioptimering i provstiet.
- Sørg for at medtage alle sognets/provstiets bygninger med et besparelsespotentiale.
- Aftal på forhånd, hvordan der skal følges op på handlingsforslagene i energirapporten, og hvem der er tovholder på det
- Sørg for, at der er styr på finansiering og prioritering af handlingsforslagene
- Følg op på, hvilken forskel tiltagene har gjort, ved at overvåge energiforbruget eller få foretaget en opfølgende gennemgang efter en passende periode.