Fortsæt til hovedindholdet

Energigennemgang

Stil skarpt:
giver overblik over mulige energibesparelser i jeres bygninger

En energigennemgang (eller energiscreening) af sognets eller provstiets bygninger kan give et overblik over relevante tiltag til at spare på energien - til fordel for både økonomi og klima. 

Mange sogne og provstier har opnået rigtig positive resultater på baggrund af energigennemgange af sognet/provstiets bygninger. I Odder Provsti har de f.eks. fra 2011 til 2023 skåret hele 65 % af CO2-udledningen, samtidig med at de har sparet penge på energiregningen. 

Få hjælp fra en

energikonsulent

Folkekirkens varme-, energi- og klimakonsulent kan hjælpe med at foretage en energigennemgang. Derudover er der mange andre energikonsulenter, der kan tilbyde at foretage en energigennemgang. Det er vigtigt, at der vælges en autoriseret, uvildig energikonsulent. 

Derudover er det en fordel at vælge en energikonsulent, som har viden og erfaringer med folkekirkens bygninger og de særlige vilkår og udfordringer, der er gældende. Her kan I f.eks. bede energikonsulenten om referencer eller spørge andre sogne/provstier om deres erfaringer.

Energistyrelsen har en liste over alle autoriserede energikonsulenter her

Fakta

Hvordan foregår en energigennemgang?

En energigennemgang foretages af en autoriseret energikonsulent og er en undersøgelse af, hvor effektivt energien udnyttes i en bygning. Det indebærer typisk en gennemgang af isolering, vinduer, døre, opvarmnings- og varmestyringssystemer, belysning og andre energirelaterede elementer. Formålet er at identificere områder, hvor energiforbruget kan optimeres eller reduceres.

 

Energigennemgangen opsummeres typisk i en rapport sammen med en række anbefalinger til at øge energieffektiviteten med henblik på besparelser både økonomisk og på CO2-udledningen. Ekstragevinster ved disse tiltag er ofte også forbedret indeklima og komforten i bygningen. Rapporten giver overblik over mulige tiltag samt et overslag på prisen for at gennemføre dem.

Fakta

Lovpligtig energimærkning i folkekirken

I 2009 blev energimærkning af offentlige bygninger gjort lovpligtigt. Følgende krav gælder for folkekirkens bygninger:

 

  • Bygninger over 250 m2 er som udgangspunkt omfattet af kravet om regelmæssig energimærkning med maksimalt 10 års interval.
     
  • Bygninger under 250 m2, skal energimærkes ved salg eller hvor boligen udlejes til en anden lejer (f.eks. ved indflytning af ny præst).
     
  • Nyopførte bygninger skal energimærkes. Energimærkningen skal indsendes til kommunen, inden bygningen bliver meldt færdig eller tages i brug.

Bemærk: Alle kirker, kapeller og fredede bygninger er undtaget for kravet om energimærkning

 

Læs mere om de gældende regler hos Energistyrelsen.

Fakta

Se om der er allerede findes en energirapport

Er man i tvivl om, hvornår der senest er lavet en energigennemgang for en bygning, kan man hos Energistyrelsen finde den seneste rapport fra energigennemgang på adressen

 

Nyopførte bygninger, eller bygninger der fornyligt er blevet energirenoveret, kan være mindre relevante at medtage i en energigennemgang.

Energigennemgang:

Økonomi

For mindre bygninger er der fastsat en en øvre grænse for prisen på en energimærkning. Den øvre grænse ligger på 5000-8500 kr. for en enkelt bygning, bl.a. afhængig af størrelsen. De aktuelle grænser kan findes hos Energistyrelsen her.

Der kan oftest opnås en god besparelse, hvis energigennemgange af flere bygninger udbydes i en større opgave, f.eks. for alle bygningerne i et provsti. 

Husk de

gode råd

I Odder Provsti har de gode erfaringer med at få foretaget energigennemgange af provstiets bygninger. Bliv klogere på Odder Provstis erfaringer i denne artikel, som blandt andet kommer ind på følgende 5 gode råd:

  1. Skab motivation med inddragelse og en god fælles fortælling om, hvorfor I arbejder med energioptimering i provstiet.
  2. Sørg for at medtage alle sognets/provstiets bygninger med et besparelsespotentiale.
  3. Aftal på forhånd, hvordan der skal følges op på handlingsforslagene i energirapporten, og hvem der er tovholder på det
  4. Sørg for, at der er styr på finansiering og prioritering af handlingsforslagene
  5. Følg op på, hvilken forskel tiltagene har gjort, ved at overvåge energiforbruget eller få foretaget en opfølgende gennemgang efter en passende periode.