Fortsæt til hovedindholdet

Evighedsblomster på alteret i Møllevangskirken

Tema: Blomster
giver råd til mere fællesskab og mindsker klimaaftrykket

Friske og farverige buketter til alteret hver uge koster – også på CO2-kontoen. Ved at pynte op med såkaldte evighedsbuketter sparer Møllevangskirken stort. Ikke mindst undgår de det tunge klimaaftryk fra den ugentlige levering af friske snitblomster.

Menighedsrådet i Møllevangskirken i Aarhus har besluttet, at det fremover er evighedsblomster, der skal pynte på alteret i kirken i det vestlige Aarhus. Og måske var det faktisk blevet nævnt som en mulighed et par gange tidligere – at man kunne overveje at se på en mere bæredygtig løsning til alterbuketterne. Men da det stod klart for menighedsrådet, at der skulle omrokeres i budgettet for at finde flere penge til kirkens aktiviteter, blev det en god idé på mere end én måde. Blikket faldt nemlig på blomsterforbruget, hvor udgifterne til friske alterbuketter løb op i omegnen af 41.000 kr. årligt. 

Kirkens grønne medarbejder Lisbeth Engelbrechtsen tog opgaven på sig med at undersøge alternative modeller.

Giftige kemikalier - nej tak

Forventningen var, at der fandtes en enkel pakkeløsning blandt internettets mange blomsterforhandlere. Men vejen til den rigtige løsning viste sig at være mere snørklet end forventet:

”For skulle blomsterne så være friske, tørrede eller kunstige? Der var vidt forskellige holdninger og præferencer i menighedsrådet og blandt medarbejdere. Hvad var det egentlig, folk gerne ville have? Der gik vi frem og tilbage” fortæller Lisbeth om vejen frem mod en ny model for kirkens brug af blomster.   

Også i selve processen med at undersøge, hvad der så var af relevante muligheder, var det en jungle, Lisbeth bevægede sig i. For selv om mange produkter så bæredygtige ud og buketterne var langtidsholdbare, var der ofte andre udfordringer, når man undersøgte det nærmere. I flere af buketterne var blomsterhovederne indfarvet og konserveret ved brug af giftige kemikalier, som medarbejderne i Møllevangskirken ikke ønskede at få hverken på egne fingre eller sætte i vaser på sognehusets borde, hvor blandt andet børnefamilier og nysgerrige tumlinger glade indtager pladserne efter månedens spaghettigudstjeneste.

 

Besparelse på 75 %

Den endelige aftale blev derfor landet hos den lokale blomsterhandler, som kirken i forvejen havde en god kontakt til. De ringede og spurgte, om hun kunne tilbyde dem en bedre løsning, og det kunne hun. De indgik aftale om indkøb af tørrede blomster bundet som såkaldte ”evighedsbuketter”. Dekoratøren ville selv tørre blomsterne, så der var garanti for, at det blev gjort uden uønsket kemi. Som tilbehør har kirken indkøb enkelte blomsterstilke i forskellige farver – hvid, grøn, rød og violet – som passer til kirkeårets liturgiske farver. Disse kan stikkes ind i basisbuketterne til at give farvepift og opnå forskellige udtryk.  

Omtrent halvårligt skiftes buketterne ud, og i forbindelse med kirkens højtider vil det fortsat være friske blomster, der pryder i kirken. Udgifterne til blomsterindkøb går med den nye løsning fra de 41.000 helt ned til et samlet årligt blomsterbudget på omkring 8.-10.000 kr. årligt inklusiv de friske blomster til højtiderne. Det er en økonomisk besparelse på rundt regnet 75 %.

 

Klimatung blomsterimport

CO2-besparelsen er mere kompleks selv at sætte tal på, men ifølge studier fra Wageningen Universitet i Holland udleder én almindelig rose mellem 1 og 5 kg CO2. Og det var én rose. For en buket med 11 hollandske og kenyanske blomster, som er de lande, der er storleverandører af blomster til Europa, giver det mellem 11 og 55 kg CO2  pr. buket. Og allerede uden at regne meget efter bliver det tydeligt, at to nye buketter hver af årets 52 uger – i kirker landet over – løber op i betydelige udledninger.

 Derfor er det relevant at arbejde med, også på blomstersiden, de gode tiltag, der kan reducere indkøbet af snitblomster med kort levetid. Det har betydning for kirkens klimaaftryk, når vi gør hverdagsdriften lidt grønnere. 

Råd til mere fællesskab

I Møllevangskirken er de glade for den nye løsning, selv om den også kræver tilvænning. Hos de lidt ældre kræver det mest tilvænning, mens mange yngre fra menigheden er begejstrede.

”Mange af forældrene, der har været med til spaghettigudstjenesterne, har kigget nærmere på buketterne og spurgt ind til det. De synes, det er en fantastisk idé, så her har vi mødt stor opbakning.” fortæller Lisbet.

Og selv om det er en ny måde at gøre tingene på, står de positive gevinster tydeligt frem.

”Blomsterne er smukke, udleder mindre CO2 og giver råd til lidt mere fællesskab” skriver Møllevangskirken på deres Facebook-side.

”Selv om vi ikke har en kirkegård i Møllevangskirken, er vi slet ikke færdige med det grønne” når Lisbeth lige at fortælle, før vi runder af. Hun fortæller, at de har fået en projektbevilling fra Nordea-fondens ”Liv i det lokale”-pulje, så de til august/september kan gå i gang med at indrette kirkens tilhørende have, så den kan danne ramme om endnu mere biodiversitet og fællesskab.  

Fakta

Om Møllevangskirkens buketter

  • Omtrent halvårligt skiftes buketterne ud.
  • Til at supplere basisbuketterne har kirken indkøbt enkelte blomsterstilke indfarvet med vandbaserede farver. De kan pifte buketterne op med forskellige udtryk, og de valgte farver passer med kirkens liturgiske farver hen over kirkeåret.
  • Ved højtider vil der fortsat være friske blomster, der pryder i kirken. 
  • Det samlede blomsterbudget går fra ca. 41.000 årligt til mellem 8.000 og 10.000 kr. årligt, inklusive indkøbet af friske flomster til højtiderne.