Slut med begonie og stedmoder på kirkegårdene
Menighedsrådet ved Helgenæs-Vistoft Kirker har vedtaget, at det fra 2025 er slut med stedmoderblomster og begonier på de to kirkegårde. I stedet tilbydes gravstedsejerne, at der plantes stauder og sættes løg på gravstederne.
Forårs- og sommerblomster, der jævnligt omtales som "engangs-blomster", er ret CO2-tunge. Derfor har de på kirkegårdene ved Helgenæs og Vistoft Kirker på det sydlige Djursland taget en ny tilgang til den vante praksis på området. Hidtil har de, som man gør de fleste steder, hvert år plantet nye sommerblomster – begonier og stedmoderblomster – for senere på sæsonen at grave de afblomstrede planter op og smide dem ud.
Fra 2025 er det de flerårige planters tid
Men den 1. marts i år sendte ledende graver, Jane Thomsen, et brev ud til alle gravstedsejere. Både dem med og dem uden eksisterende blomsteraftaler. I brevet forklarede hun problematikken i forhold til både produktion, fragt og ekstra vanding af de såkaldte engangsblomster, foruden plastikemballage med videre. I samme brev præsenterede hun den nye løsning: At man fra 2025 i stedet for étårige sommerblomster vil plante stauder og sætte løg på gravstederne til fordel for både natur og klima. Gravstedsejerne fik en måned til at kontakte kirkegårdspersonalet, såfremt de ønskede at blive på den gamle blomsteraftale.
Brevet blev sendt ud med is i maven. Kirkegården er nemlig traditionelt et sted, hvor mange forventer, at tiden står stille. Den skal se ud, som den altid har gjort. Det kunne man i hvert fald tro, var den gængse holdning. Men reaktionerne på Janes brev var overraskende positive.
Jane Thomsen, ledende graver, fortæller:
Vi sendte knap 300 breve af sted. Kun i alt fire – to gravstedsejere på hver kirkegård – har valgt at bevare den gamle aftale. Resten har ønsket at være med i den nye, grønnere aftale. Derudover har vi indgået tre helt nye aftaler med gravstedsejere, som ikke hidtil har haft aftale om blomster, men som syntes, at tiltaget var så godt og vigtigt, at de også ville være med. Vi blev ærligt talt ret overvældede over modtagelsen og opbakningen til vores tiltag.
Formidlingen er vigtig
Et andet godt råd, Jane gerne vil give andre med på vejen, er at huske formidlingen, som kan være med til at bane vejen og skabe positive forventninger omkring de nye tiltag.
”Formidlingen er rigtig vigtig – både overfor brugere og interesserede, men også kolleger og kirker imellem”.
Til dette formål har de oprettet en Instagram-konto, hvor de viser og beskriver de nye tiltag, kommer med gode idéer og andet. Foruden det seneste initiativ, hvor de siger farvel til de étårige sommerblomster, har kirkerne på Syddjurs kastet sig ud i flere grønne tiltag. Løsninger, som også indebærer adfærdsændringer og nye måder at gribe tingene an i en ellers traditionsbundet organisation.
”Vi er 100 % selvforsynende i kirkepynt. Udenfor sæson supplerer vi både med tørrede blomster og i høj grad også papirblomster, som vi har stor succes med”. Hun slutter med at give opfordringen videre:
”Jeg kan kun anbefale andre også at tænke alternativt og ikke kun at gøre ”som vi plejer".”
Guides til kirkegården
Grøn Kirke, som er et netværk under Danske Kirkers Råd, har en stor samling af ressourcer til kirkegården. Brug deres tjekliste med 50 konkrete forslag til grønne tiltag inden for mange områder lige fra biodiversitet til affald og cirkulær kirkegårdsdrift.
Du finder også gode oversigter over værtsplanter, stauder og hjemmehørende træer og buske, der er gode for biodiversiteten på kirkegården, samt inspiration til, hvordan I kommunikerer til forbipasserende om jeres indsatser på kirkegården.