Data om folkekirkens arealer findes nu på Miljøportalen
Nu er det blevet endnu nemmere for kommunale aktører og andre, der arbejder professionelt med arealanvendelse at få overblik over kirkernes mange jordlodder. Et nyt samarbejde med Danmarks Miljøportal gør det nemlig muligt at hente data om folkekirkens marker og øvrige arealer direkte via Miljøportalen. Miljøportalen bruges af en lang række kommuner, organisationer etc. som fælles værktøj til at håndtere klima- og miljøudfordringerne og kabalen med forvaltning af jordarealerne i Danmark.
Af Tove Krogsgaard, Folkekirkens Grønne Omstilling
For snart et år siden offentliggjorde Folkekirkens Grønne Omstilling et nyt digitalt GIS-kort med data om alle folkekirkens arealer. Kortværktøjet blev taget imod med begejstring og stor opmærksomhed både internt i folkekirken og eksternt, herunder hos kommuner og andre offentlige og private organisationer. Siden lanceringen i september 2023 har over 3000 besøgende benyttet sig af værktøjet, som kombinerer en hidtil uset mængde data om kirkens jorder og skaber overblik over blandt andet folkekirkens marker, skove og kirkegårde samt viser potentialer for mere klima- og miljøvenlig anvendelse af arealerne.
Siden offentliggørelsen har Folkekirkens Grønne Omstilling modtaget en lang række henvendelser fra eksterne aktører med interesse i kortet og data derfra. Nu er det efterspurgte overblik tilgængeligt via Miljøportalen.dk. Her kan data om folkekirkens arealer kombineres med datalag fra forskellige organisationer samt egne dataværktøjer for et mere dybdegående indblik i mulighederne for grønnere arealforvaltning og -planlægning.
Fælles om grønne forandringer
Biskop i Helsingør Stift, Peter Birch, der er formand for Folkekirkens Grønne Omstilling, glæder sig over, at folkekirken kan bidrage til den fælles indsats for klima og miljø på tværs af organisationer. Han ser det som et stærkt signal om, at folkekirken vil den grønne omstilling og ikke mindst viser sig som en ansvarlig aktør i det samfund, den er en del af. Han siger:
"Som en af landets allerstørste jordejere er det afgørende, hvordan folkekirken driver sine mange arealer. Derfor er det glædeligt og giver mening, at dataene om folkekirkens jorder nu er tilgængelige for alle, ikke blot i vores eget GIS-værktøj, som allerede bruges flittigt, men også i det fælles værktøj der er til rådighed via Danmarks Miljøportal. På den måde kan informationerne komme ud og skabe konkrete grønne forandringer i samspil med andre aktører".
Folkekirkens jorder er spredt ud over mange jordlodder og fordelt på omkring 587 sogne, og det gør det ekstra oplagt at se på, hvor og i hvilke lokale sammenhænge, folkekirkens jorder kan indgå i samarbejder på tværs om mere bæredygtig forvaltning af landets arealer.
Data om folkekirkens arealer er tilgængelige via Miljøportalens lagvælger fra juni 2024, og Danmarks Miljøportal skriver selv om samarbejdet: ”Vi er meget glade for at kunne tilføje By-, Land- og Kirkeministeriet til datasamarbejdet omkring Danmarks Miljøportal. Det betyder, vi er nu oppe på 18 organisationer, der leverer data til brug for den grønne omstilling”.
Data er fordelt på to lag og kan findes under følgende titler ”Arealer ejet af folkekirken” og ”Marker ejet af folkekirken”. De kan desuden hentes som webservice som WMS og WFS.